Wat kost een baby?

Wat kost een baby?

Mannen, het is al een tijd geleden dat ik een artikel speciaal voor jullie schreef. Met Vaderdag in het vooruitzicht en omdat jullie het verdienen om tips en advies te krijgen van iemand die in jullie schoenen staat in plaats van al die mamablogs. Eerder adviseerde ik jullie al over hoe het is om voor de eerste keer vader te zijn en legde ik jullie uit hoe je je kind kan inbakeren. In dit artikel ga ik jullie adviseren over geld. Wat kost een baby? In welke babyartikelen kun je het beste geld in investeren en welke uitgaven kun je beter laten?

De eerste kosten van een baby: de pretecho

De eerste uitgave die je waarschijnlijk gaat doen voor jullie baby is al voordat deze geboren is. De belangrijkste uitgave is niet eens voor het kind zelf! Het is voor jullie als ouders een uitgave waar je later met een goed gevoel op terugkijkt. Ik heb het namelijk over één of meerdere “pretecho’s”. In Nederland worden bij een normale zwangerschap, twee echo’s door de verzekering vergoedt. De eerste bij ongeveer 11 weken en de welbekende 20 weken echo. In de tijd na die laatst genoemde en de geboorte zit vaak nog 20 weken! Een periode waarin jullie je waarschijnlijk afvragen hoe het gaat met jullie kind en of alles er nog wel op en aan zit. Bezoeken aan de verloskundige zijn hier vaak niet geruststellend genoeg en dan biedt zo’n pretecho uitkomst. Gewoon doen dus, in 4D met alle toeters en bellen. Vindt ze leuk… Je baby kost in dit geval dus al 40 tot 100 Euro afhankelijk van het soort echo dat je laat maken.

Dit keer geen diepte-investering

Waar je er ook zeker 50 van moet hebben zijn spuugdoekjes. Dit keer geen diepte-investering, want bij de Zeeman kost een setje van 5 nog geen 2 Euro. Deze kleine handige doekjes ga je namelijk voor alles gebruiken. Als je baby kwijlt, spuugt, stof op z’n handjes heeft na het kruipen, als je je eigen neus moet snuiten, ze zijn toch overal dus waarom zou je ze niet gebruiken? Net als hydrofiele luiers overigens. Hier kun je poepluiers op verschonen, je baby afdrogen na een badje (ja je gaat je eigen kind in bad doen) en als het warm is zijn ze ideaal om je voorhoofd mee af te vegen.

Dus na maand drie exit babybadje

Over badjes gesproken: hier komt onze eerste slechte investering.. Het babybadje. Morris is al vanaf geboorte vrij fors. Om deze reden paste hij na drie maanden al niet meer in het badje. Als geboren achtponder hadden we dit al een beetje gedacht, maar toch viel het een beetje tegen hoe snel hij het volledige bad vulde. Dus na maand drie exit babybadje en de 60 Euro die het badje heeft gekost. Geef dus niet te veel geld uit aan zo’n badje of koop ‘m lekker goedkoop van Marktplaats.

Nu Morris in het grote bad mag kan ik ook gelijk schrijven over één van onze leukste uitgaven: een zwemband voor om zijn nek! We laten gewoon het bad vol lopen, doen de zwemband om zijn nek en het kleine mannetje heeft het enorm naar zijn zin. Beste 19,99 die ik ooit aan Bol.com heb betaald. De glimlach op ons ventje zijn gezicht in deze BabyFloat is priceless en Morris is schoner dan ooit omdat zijn hele lichaam constant onder water is. Om zijn haar en gezicht te wassen doe je de zwemband even af en nog geen vijftien minuten later heb je een super schoon kind.

Uiteindelijk zijn de pampers dus nog goedkoper ook!

De noodzakelijkste uitgaven voor jouw kind zijn de luiers en voeding. Luiers kopen Fleur en ik ook bij Bol.com. 240 luiers voor net iets meer dan 45 Euro is waar we nu aan zitten. Dat is nog geen 19 cent per luier! En dat voor Pampers. Pampers zijn overigens de enige luier die je voor je baby moet kopen. Huismerkluiers van bijvoorbeeld Kruidvat komen ons huis niet in. Niet omdat het huismerk is, maar om ons heen zien we allemaal ouders met natte, doorlekkende spuitluierende baby’s en Morris heeft in zijn 4 maanden nog nergens last van gehad.

Bespaar Continu NL

Elke nacht droog en alles blijft binnenboord. Dat scheelt dus luiers, kleding en babydoekjes. Uiteindelijk zijn de pampers dus nog goedkoper ook! Knoop dat in je oren als iemand je huismerkluiers aan wil praten en doe het vervolgens niet! Wel ja knikken, want ik heb eindeloze discussies gehad over het wat en waarom over welk merk luiers.

Morris ontwikkelt zich bovengemiddeld

Voor wat betreft de babyvoeding is er een keur aan merken en binnen die merken ook nog aan soorten. Morris krijgt gewoon Nutrilon en gaat daar behoorlijk goed op kan ik jullie melden. Hij hangt nog steeds bovenin de groeicurve en ontwikkelt zich bovengemiddeld. Vergeet alleen niet om voldoende voeding in huis te hebben, zo voorkom je hongerige baby’s op zondagnacht. Net als discussie met je vrouw of vriendin en dat is natuurlijk het op één na belangrijkste.

Met een beetje schuren en verven

Aangezien we de eerste maanden veel cadeaus en cadeaukaarten hebben kunnen gebruiken hebben we aan kleding niet te veel uit hoeven geven. De kosten in het eerste half jaar komen dus voornamelijk neer op de babykamer en de aankleding daarvan. Onthou dat commode gewoon een ladekast met groot oppervlak is en dat de kleertjes bij gebrek aan budget ook gewoon in jullie kast kunnen. Vervolgens haal je van Marktplaats een ledikant voor ongeveer 100 Euro en ben je met een beetje schuren en verven niet voorbij de 500 Euro gekomen.

Na het eerste half jaar zal jullie kind een stukje duurder gaan worden. Gelukkig is er kinderbijslag en maakt het jullie kleintje niet uit of het merkkleding aan heeft. Een romper van Tommy Hilfiger kost een Euro of 53 op Zalando. Rompers van de Hema 5 Euro 30!! Dan maakt zo’n merkje ineens niet meer uit als je er zo’n lekkere witte vlek op hebt. C&A heeft super schattige babykleding en ook bij Zeeman willen we de laatste tijd nog weleens slagen.

hij heeft aan aandacht niet te klagen

Natuurlijk Heeft Morris ook een aantal pronkstukken. Fleur en ik zijn helemaal fan van Petit Bateau. Het staat hem ook nog eens geweldig en hij heeft aan aandacht niet te klagen. Echt klassieke babykleding die ook nog eens heel lang meegaat. Kwaliteit moet helaas ook wat kosten, dus ga je met je vrouw als uitje een keer langs een Petit Bateau store, neem je creditcard mee! Of zijn tante, Morris heeft van tante namelijk super mooie nieuwe pronkstukken van Ralph Lauren gekregen!

Return on Investment

Als het goed is heb je nu een aardig beeld van wat jullie baby moet gaan kosten. Hou in je achterhoofd dat het grootste deel van je uitgaven ook weer iets waard is op Marktplaats of Facebook. Facebook heeft het wat mij betreft gewonnen voor wat betreft restwaarde. Veel toekomstige mama’s slaan graag hun portemonnee stuk op mooie tweedehands babykleertjes. Doe dit wel op tijd, want anders is de kans groot dat je de kleding na een jaar voor 15  Euro per vuilniszak kunt verkopen.

Voor de beste return on investment raad ik je aan wel even met jouw nog ontzwangerende vrouw te praten over welke kleertjes er verkocht mogen worden. Anders mag je straks ook nog een nieuwe voorruit en een nieuwe PlayStation gaan kopen. Het geboortepakje mag je NOOIT verkopen en ook dat ene leuke truitje dat jullie kind deze winter twee keer heeft aangehad mag zeker niet weg!

Al met al kost een baby toch aardig wat. Alle mamablogs hebben verder gelijk: je krijgt er zo veel voor terug! Toch is het handig als je jezelf een klein beetje voorbereidt. Doe dit of zo vroeg mogelijk en bereid je voor op iets waar je je eigenlijk niet op voor kunt bereiden, of doe het zoals wij en koop iets als je het nodig hebt. Zo voorkom je onnodige uitgaven en kun je misschien nog een keer op vakantie of heb je tijd voor een date night met jouw mooie, geweldige, super aantrekkelijke vrouw.

Wat kost een baby?
Wat kost een baby?
Wat kost een baby?
Wat kost een baby?
Wat kost een baby?
Wat kost een baby?
1 Reactie

Geef een reactie