Geboorte Anticipatie Stress

LUMC Buikgriep Bevallings Anticipatie Strees

Geboorte Anticipatie Stress

Bevallings Anticipatie Stress

Beste mannen, als je vrouw of vriendin zwanger is, dan komt er een tijd zo rond de 37ste week dat ieder pijntje, slapeloos uur of toiletbezoek van je partner een voorbode is voor de aanstaande bevalling. Thuis hebben we dit de naam Geboorte Anticipatie Stress meegegeven. Bij ons begon het in week 35. Fleur had al de hele avond pijn in haar buik en nadat we een avond bij vrienden waren geweest werd de pijn zo rond een uur of 11 ’s avonds heviger. De pijn kwam en ging, maar was op punten heel heftig. Weeën dus! Dus wij de verloskundige bellen en na een uitgebreid vraaggesprek kwam de enigszins uit haar slaap getrokken verloskundige om 01.30 langs. Onze angst werd realiteit, want het waren inderdaad weeën!

Buikgriep

We hadden nog niks voorbereid. We hadden de vluchttas van Fleur nog niet gepakt, ik had ook nog geen spullen om nachtenlang naast Fleur te verblijven en thuis hadden we nog niet eens de kinderwagen staan! Dus met spoed een tas gepakt, allemaal ongewassen nieuwe babykleertjes in de tas gemikt, een paar shirts voor Fleur erbij en twee schone onderbroeken voor mij voor als ik lang zou moeten blijven. Bij aankomst op de Spoedeisende Hulp veel onderzoeken, maar daar kwam verder niks uit. Wel hebben we geleerd dat een fikse buikgriep weeën kan opwekken..

LUMC Buikgriep Bevallings Anticipatie Strees

Tips bij Geboorte Anticipatie Stress

Na dit avontuur was er bij ieder pijntje onrust. Zouden we weer midden in de nacht naar het ziekenhuis moeten? Zijn dit nu weeën of is het gewoon kramp? Waarom moet ik zo vaak naar de WC? Is het hier echt zo warm? Mag de verwarming iets hoger? Waarom is de hond zo onrustig? Echt alles was reden voor lichte paniek. Google was op zo’n moment onze beste vriend, maar ook onze ergste vijand. In dit geval geef ik je vijf tips:

  • Blijf rustig
  • Ga niet mee in de paniek
  • Erken de stress
  • Probeer de aandacht af te leiden
  • ondersteun je vrouw/vriendin

Afgelopen nacht weer stress. Eerder op de avond begonnen de pijntjes, maar zo rond een uur of half twaalf begon het toch echt op weeën te lijken. Toen deze anderhalf uur lang met een interval van minder dan 5 minuten kwamen hebben we toch maar de verloskundige gebeld. Deze kwam langs en je raadt het al.. Loos alarm. Wel weer stress in huis, maar dit keer waren we goed voorbereid. De tassen stonden klaar, de MaxiCosi staat in de auto en ook zitten er blikjes cola in de tas. Maar nog steeds geen witte rook dus.

Stress is normaal

Zo aan het einde van de zwangerschap van jouw partner is veel onzeker. Vanaf week 37 kan het kindje vaak al gewoon komen, dus stress is normaal. Probeer voor jouw liefde de rots in de branding te zijn Neem klachten serieus, maar probeer niet mee te gaan in de paniek. Een laatste advies: spreek je lieve bonkje emoties NOOIT, maar dan ook NOOIT tegen! Zeg niet dat ze zeurt of dat er vast niks aan de hand is. Blijf stabiel en zorg dat je voldoende slaapt. Het kan zomaar zijn dat je straks midden in de nacht je bed uit moet..

1 Reactie
  • Tips bij 40 weken zwanger - Rob van Laere
    Geplaatst op 14:16h, 12 februari

    […] maar de baby geeft nog geen aanstalten om te gaan verschijnen.. Zoals je in het artikel over geboorte anticipatie stress al kon lezen, kan dat voor aardig wat stress zorgen. Om de tijd toch wat te doden kun je op […]

Geef een reactie